Tävling

Tävling

Tävling på Facebook och Instagram

Tävling
Missa inte denna tävling på Facebook och Instagram.

Tävling

Fira Svampens dag med Torsebro Svamp! 🍄

TÄVLING med Torsebro Svamp 🎉

Nu har du chansen att vinna torkad svamp från Torsebro Svamp.

Jag lottar alltså ut torkad svamp. Har du tur, så vinner du då din favoritsvamp! 🍄

Berätta därför i en kommentar på Facebook och Instagram vilken din favoritsvamp är.

Tävling
Tävling

Så här deltar du i denna tävling:

1️⃣ Följ Torsebro Svamp på Instagram och Facebook och gilla detta inlägg.
2️⃣ Kommentera sedan detta inlägg med din favoritsvamp. 

🗓 Denna tävling pågår fram till Svampens dag den 7 september 2025 och jag kontaktar alltså vinnaren i ett privat DM. 

Tävlingens regler och villkor

Du är alltså med och tävlar om torkad svamp från Torsebro Svamp.

Tävlingsperiod 6 juli – 7 september 2025.

Jag lottar ut vinnaren på Svampens dag söndagen den 7 september. Torsebro Svamp meddelar vinnaren i ett privat meddelande på Instagram eller Facebook och om vinnaren då inte bekräftar att den tar emot priset inom 2 dagar, kommer en ny vinnare väljas ut och kontaktas av Torsebro Svamp. Beslutet kan inte överklagas. Vinsten kan inte bytas ut till kontanter. Du som är bosatt i Sverige och över 18 år kan delta i tävlingen.

Tävlingen arrangeras av Torsebro Svamp och är inte sponsrad av Meta.

  • Genom att delta godkänner du då att jag får använda ditt namn och ditt tävlingsbidrag i mina marknadsföringskanaler.
  • Jag förbehåller mig rätten att diskvalificera bidrag som jag anser vara olämpliga eller som inte följer tävlingsreglerna. Läs därför reglerna noga.

Gå nu in på Facebook och Instagram och tävla -glöm då inte kommentera med din favoritsvamp.

Lycka till med tävlingen! 🍄

Torkad svamp från Torsebro Svamp

Torkad svamp -full av umami!

Vill du förstärka andra smaker, då ska du använda torkad svamp! Nu finns Torsebro Svamp på REKO-ring Kristianstad där du kan köpa stolt fjällskivlingfinluden stensoppostronmussling samt flera andra arter!

Svamppulver
Torkad stolt fjällskivling som malts till pulver.

Stolt fjällskivling -svamp som blir utmärkt torkad

Här har vi en av de godaste matsvamparna som går alldeles utmärkt att torka -eftersom stolt fjällskivling till och med ökar i smak efter torkning.

Förutom att använda svamppulver i såser, soppor, färsrätter, paneringar, brödbak och kryddsmör mm, så kan du reda med svampmjöl istället för vetemjöl -ett bra och smakrikt val vid glutenintolerans!

Svampmjöl
Torkad svamp håller minst ett år om den förvaras torrt och mörkt. 
Korrekt torkad och förvarad svamp kan hålla 30-40 år.

Noga rensad och torkad svamp i denna tävling

Torsebro Svamp erbjuder noga rensad och torkad svamp, handplockad av utbildad svampkonsulent -eftersom endast det bästa är gott nog. 

Torkad svamp, tävling
Torkad stolt fjällskivling. Skanna QR-koden för recept!

Stolt fjällskivling kan få en hattbredd på 30 cm, därför kan du behöva en rejäl stekpanna om du vill testa att dubbelpanera färska hela hattar och steka som schnitzel -otroligt gott!

Torkad svamp, tävling
Torkad stolt fjällskivling från Torsebro Svamp.

Torkad svamp i tårtbitar

Strimla färska hattar i tårtbitar så går torkningen snabbt och lätt -och svampen ökar dessutom i smak!

Umami i torkad svamp

Vi människor kan urskilja fem olika grundsmaker, nämligen sött, surt, salt, beskt och umami. Umami signalerar att maten innehåller protein och när du använder torkad svamp, så förstärks smaker och får mera djup, umami -umami är det japanska ordet för delikat.

Torkad svamp, torkad karljohan, tävling
Finluden stensopp är minst lika god som karljohan!

Istället för karljohan i denna tävling

Om du har turen att hitta finluden stensopp så kan du skatta dig lycklig -den är minst lika god som karljohan och brukar dyka upp tidigare! Kolla då in dessa recept!

Torkad svamp, tävling
Torkad finluden stensopp.

Torkad karljohansvamp -skivad tunt

Hittar du mycket, så kan du med fördel torka svampen -de flesta soppar blir nämligen godare efter torkning och finluden stensopp är inget undantag! Skiva tunt, därefter torkar den snabbt.

Antioxidanter och vitamin B2 

Stensopp innehåller antioxidanterna ergotionein och glutation, ergotionein tål dessutom tillagning och wokas stensopp kan även vitamin B2 bevaras helt.

Torkad ostronmussling, tävling
Ostronmussling är rik på glukos.

Ostronmussling eller ostronskivling?

Heter svampen ostronskivling eller ostronmussling? I välsorterade butiker kan du köpa denna lättodlade svamp som i handeln går under namnet ostronskivling. Den är inte bara god och lättodlad -den har även andra fantastiska egenskaper: ostronskivling kan nämligen sanera föroreningar och till och med bryta ner olja och plast! 

Ostronmussling, Torsebro Svamp, tävling
Ostronmussling är en nedbrytare på ved.

Torkad ostronmussling -jättegod svamp

Ostronmusslingen som jag plockar har garanterat inte kommit i kontakt med vare sig föroreningar, oljor eller plaster, den växer nämligen i en gammal skog med höga naturvärden. Visste du att ostronmussling dessutom är rik på glukos, magnesium, folat och jod?

Torkad svamp, tävling
Finluden stensopp, stolt fjällskivling och ostronmussling.

Lokalt plockad och torkad svamp i denna tävling

Svampen jag erbjuder är av högsta kvalitet -den är först lokalt plockad, noga rensad, torkad och sedan förpackad av mig som är utbildad svampkonsulent. Jag torkar svamp på max 25 grader i en professionell svamptork av märket Evermat, därför att om man torkar svamp på för hög temperatur, så riskerar den istället att bli tillagad och besk. Även svampens hållbarhet, smak och näringsvärde riskeras vid torkning på för hög temperatur. 

Att använda torkad svamp

Blötlägg den torkade svampen i vatten innan tillagning. För tunnare svampar som trattkantareller och svart trumpetsvamp räcker ca 10 min blötläggning och kompakta svampar som mandelriskaostronmussling och sandsopp kräver då längre tid, ca 1 timme. 

Blötläggningsvattnet kan ibland bli beskt (t ex av trattkantareller), så smaka på det innan du använder det i matlagningen. Smakar det inte beskt -ja då kan du använda det. Krama först ur vattnet, så går tillagningen snabbare. 

De flesta svampar kräver minst 20 min tillagning och tegelsopp och aspsopp minst 30 min, svamppulver kräver också tillagning.

Svampmjöl, svamppulver, torkat
Svamppulver till såser, soppor, färsrätter, paneringar, kryddsmör mm.

Jämförelse färsk, torkad och förkokt svamp

Färsk svamp innehåller ca 90 % vatten, relationen mellan vikt och volym varierar mycket mellan olika svamparter -därför blir alla värden ungefärliga. 

10 dl färsk svamp, nerskuren i bitar = ca 200 g

= ca 2-3 dl (20 g) torkad

= ca 4 dl förkokt

1 dl förkokt svamp

= ca 50 g färsk

= ca 5 g torkad

10 g torkad svamp

= ca 100 g färsk

1 msk svamppulver

= ca 2-3 dl färsk svamp

Utlottning
Tävling

Missa inte min tävling!

Du är också varmt välkommen att handla av Torsebro Svamp!

Vi ses på Reko-ring vid parkeringen naturum Vattenriket Kristianstad!

Självklart är Torsebro Svamp registrerad för moms, f-skatt samt livsmedelsverksamhet.