Svampmjöl, stolt fjällskivling, torkad svamp

Torkad svamp

Torkad svamp.

Torkad svamp -full av umami!

Vill du förstärka andra smaker, då ska du använda torkad svamp! Nu finns Torsebro Svamp på REKO-ring Kristianstad där du kan köpa stolt fjällskivling, finluden stensopp, ostronmussling samt flera andra arter!

Svamppulver
Torkad stolt fjällskivling som malts till pulver.

Stolt fjällskivling -svamp som blir utmärkt torkad

Här har vi en av de godaste matsvamparna som går alldeles utmärkt att torka -eftersom stolt fjällskivling till och med ökar i smak efter torkning.

Förutom att använda svamppulver i såser, soppor, färsrätter, paneringar, brödbak och kryddsmör mm, så kan du reda med svampmjöl istället för vetemjöl -ett bra och smakrikt val vid glutenintolerans!

Svampmjöl
Torkad svamp håller minst ett år om den förvaras torrt och mörkt.
Korrekt torkad och förvarad svamp kan hålla 30-40 år.

Noga rensad och torkad svamp

Torsebro Svamp erbjuder noga rensad och torkad svamp, handplockad av utbildad svampkonsulent -eftersom endast det bästa är gott nog.

Torkad svamp
Torkad stolt fjällskivling. Skanna QR-koden för recept!

Stolt fjällskivling kan få en hattbredd på 30 cm, därför kan du behöva en rejäl stekpanna om du vill testa att dubbelpanera färska hela hattar och steka som schnitzel -otroligt gott!

Torkad svamp
Torkad stolt fjällskivling från Torsebro Svamp.

Torkad svamp i tårtbitar

Strimla färska hattar i tårtbitar så går torkningen snabbt och lätt -och svampen ökar dessutom i smak!

Umami i torkad svamp

Vi människor kan urskilja fem olika grundsmaker, nämligen sött, surt, salt, beskt och umami. Umami signalerar att maten innehåller protein och när du använder torkad svamp, så förstärks smaker och får mera djup, umami -umami är det japanska ordet för delikat.

Torkad svamp, torkad karljohan
Finluden stensopp är minst lika god som karljohan!

Istället för karljohan

Om du har turen att hitta finluden stensopp så kan du skatta dig lycklig -den är minst lika god som karljohan och brukar dyka upp tidigare! Kolla då in dessa recept!

Torkad svamp
Torkad finluden stensopp.

Torkad karljohansvamp -skivad tunt

Hittar du mycket, så kan du med fördel torka svampen -de flesta soppar blir nämligen godare efter torkning och finluden stensopp är inget undantag! Skiva tunt, därefter torkar den snabbt.

Antioxidanter och vitamin B2

Stensopp innehåller antioxidanterna ergotionein och glutation, ergotionein tål dessutom tillagning och wokas stensopp kan även vitamin B2 bevaras helt.

Torkad ostronmussling
Ostronmussling är rik på glukos.

Ostronmussling eller ostronskivling?

Heter svampen ostronskivling eller ostronmussling? I välsorterade butiker kan du köpa denna lättodlade svamp som i handeln går under namnet ostronskivling. Den är inte bara god och lättodlad -den har även andra fantastiska egenskaper: ostronskivling kan nämligen sanera föroreningar och till och med bryta ner olja och plast!

Ostronmussling, Torsebro Svamp
Ostronmussling är en nedbrytare på ved.

Torkad ostronmussling -jättegod svamp

Ostronmusslingen som jag plockar har garanterat inte kommit i kontakt med vare sig föroreningar, oljor eller plaster, den växer nämligen i en gammal skog med höga naturvärden. Visste du att ostronmussling dessutom är rik på glukos, magnesium, folat och jod?

Torkad svamp
Finluden stensopp, stolt fjällskivling och ostronmussling.

Lokalt plockad och torkad svamp

Svampen jag erbjuder är av högsta kvalitet -den är först lokalt plockad, noga rensad, torkad och sedan förpackad av mig som är utbildad svampkonsulent. Jag torkar svamp på max 25 grader i en professionell svamptork av märket Evermat, därför att om man torkar svamp på för hög temperatur, så riskerar den istället att bli tillagad och besk. Även svampens hållbarhet, smak och näringsvärde riskeras vid torkning på för hög temperatur.

Att använda torkad svamp

Blötlägg den torkade svampen i vatten innan tillagning. För tunnare svampar som trattkantareller och svart trumpetsvamp räcker ca 10 min blötläggning och kompakta svampar som mandelriska, ostronmussling och sandsopp kräver då längre tid, ca 1 timme.

Blötläggningsvattnet kan ibland bli beskt (t ex av trattkantareller), så smaka på det innan du använder det i matlagningen. Smakar det inte beskt -ja då kan du använda det. Krama först ur vattnet, så går tillagningen snabbare.

De flesta svampar kräver minst 20 min tillagning och tegelsopp och aspsopp minst 30 min, svamppulver kräver också tillagning.

Svampmjöl, svamppulver, torkat
Svamppulver till såser, soppor, färsrätter, paneringar, kryddsmör mm.

Jämförelse färsk, torkad och förkokt svamp

Färsk svamp innehåller ca 90 % vatten, relationen mellan vikt och volym varierar mycket mellan olika svamparter -därför blir alla värden ungefärliga.

10 dl färsk svamp, nerskuren i bitar = ca 200 g

= ca 2-3 dl (20 g) torkad

= ca 4 dl förkokt

1 dl förkokt svamp

= ca 50 g färsk

= ca 5 g torkad

10 g torkad svamp

= ca 100 g färsk

1 msk svamppulver

= ca 2-3 dl färsk svamp

Varmt välkommen att handla av Torsebro Svamp!

Vi ses på Reko-ring vid parkeringen naturum Vattenriket Kristianstad!

Självklart är Torsebro Svamp registrerad för moms, f-skatt samt livsmedelsverksamhet.

Vill du ha koll på färsk svamp och inte enbart torkad?

Följ då denna blogg! Du kan också följa Torsebro Svamp i andra sociala medier!

Vill du lära dig plocka matsvampar istället för att köpa torkad svamp?

Gå då en svampkurs!

Datum för höstens svampkurser 2022 är nu klara, se nedan!

På en svampkurs får du lära dig många olika svampar! Jag håller svampkurser i Skåne, Kristianstad och även i Fulltofta i oktober -jag utgår från Torsebro där jag bor.

Svampkurs, höstens svampkurser,
Svampkurs 

Svampkurs för alla

Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt! 

På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, där vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.

Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning!

Nybörjare? 

Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan? 

På kursen kommer du då att lära dig:  

  • Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
  • Vilka svampar du ska låta bli -och även:
  • Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
  • Var och när du kan finna olika slags svamp

Vill du lära dig mer än bara kantareller?

Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen! 

Ute i naturen

Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.

Ca tre timmar per kurstillfälle

Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.

Ta själv med

Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne. Jag har även kurser i Fulltofta i oktober! 

Pris

Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.

Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna! 

Välkommen att plocka svamp i Skåne! Kom ihåg att torkad svamp är full av umami!

Testa också event, present och svamptur!

Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra! Ta då kontakt, så löser vi det!

Riktigt stora kantareller i Skåne

Kantareller, höstens svampkurser, svampkurs
Stora kantareller

Så här stora kantareller kan man hitta när man hänger med på svampexkursion eller går svampkurs i Kristianstad i Skåne!