Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum

Vitfotad aspsopp

Vitfotad aspsopp är dagens svamp.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum.

Vitfotad aspsopp allmän

Leccinum albostipitatum växer i lövskog, blandskog och park på marken i gräs tillsammans med asp.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp har vitt, fast svampkött och mild doft och smak. Man kan blanda hälften strävsopp och hälften karljohan -då smakar alltihop karljohan.

Tidig vitfotad aspsopp

Säsongen börjar tidigt, juli-okt med topp i september.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum är en ganska stor, brunorange strävsopp med svartnande kött och överhängande hatthud. Hatten är välvd, orange till rödbrun och fint filtad, oftast 5-15 cm bred.

Rensa vitfotad aspsopp

Skär igenom svampen noga, den är ofta angripen av insekter.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp kommer tidigt på säsongen men de första exemplaren brukar snabbt vara angripna av mygglarver. Liksom de flesta soppar så vinner vitfotad aspsopp och andra strävsoppar i smak på att torkas. 

Matsvampen vitfotad aspsopp

Leccinum albostipitatum är en bra blandsvamp blandad med mer smakrika sorter – blandar man hälften strävsopp och hälften karljohan så smakar alltihop karljohan. Ibland används den som tryffel­ersättning och är även god att marinera.

Alla strävsoppar är ätliga men har du känslig mage, ska du vara försiktig med just aspsoppar -strävsoppar med orangeröd hattfärg kan nämligen vara svårsmälta och kräver minst 30 min tillagningstid. Ät bara en smakportion strävsopp första gången så vet du om du tål svampen eller ej.

Tegelsopp, aspsopp och tallsopp kan orsaka illamående och magont om de inte är tillräckligt tillagade. De mörknar kraftigt då man tillagar dem, vilket inte påverkar matvärdet eller smaken. Man kan förvälla och sedan djupfrysa eller ännu hellre torka i tunna skivor, men även torkad svamp bör tillredas väl.

Tegelsopp, aspsopp och tallsopp passar bra i köttfärs, som fyllning i kåldolmar eller i piroger. 

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum. Hatten hos unga exemplar är klotformad, senare välvd, apelsinfärgad till ljusbrun, 10-20 cm bred. Hatthuden är överhängande någon mm utanför hattkanten. Köttet är rodnande i snitt för att sedan övergå till svart.

Torka vitfotad aspsopp

Liksom de flesta soppar så vinner strävsoppar i smak på att torkas. Tar man hälften strävsopp och hälften karljohan smakar alltihop karljohan. Strävsoppar är alltså utmärkt blandsvamp men klarar sig även på egen hand i t ex kroppkakor, svampköttbullar eller svampkåldolmar.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp. Den vita foten har tofsar som med åldern mörknar till mer eller mindre bruna. Filttofsarna kan även färgas mörkbruna när de skadas, svampen kan därför bara artbestämmas säkert om man har unga, friska fruktkroppar.

Recept med vitfotad aspsopp

Här hittar du recept med aspsopp.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum är en god matsvamp. Generellt anses de orange och rödbruna strävsopparna ha störst matvärde.

Läs mer om aspsopp

På ArtfaktaSvampguidenSkogens RöstSvampe, Skogsskafferiet, Naturbasen, Mushroom Observer och Spisa kan du läsa mer om vitfotad aspsopp. Du kan även kolla in denna film.

Vitfotad aspsopp, artbestämning och rensning.

Läs mer om strävsoppar

Alla strävsoppar är ätliga och släktet Leccinum har fnasig till fjällig fot och från början vita rör (men en art har faktiskt gula rör). Hatten är torr till något klibbig som äldre och en viktig karaktär är eventuella färgförändringar i köttet när man delar på fruktkroppen.

Hos Svampklubben kan du läsa mer om strävsoppar.

Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp. Foten är 5-25 cm lång och 1,5-5 cm tjock. Hatthuden hänger någon mm utanför hattkanten och foten är knottrigt vit av vita fjäll, filttofsar, som med ökad ålder mörknar till rödbrunt. Filttofsarna gör att foten känns sträv.
Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum. På äldre exemplar kan foten bli träig, men går ändå att torka och mala till svampmjöl.
Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp, små unga exemplar. Bland strävsopparna anses ofta aspsopp ha stort matvärde, men de blir ofta angripna och bör därför skäras igenom noggrant vid rensningen. De vita till smutsvita rören blir blålila vid tumning och köttet svartnar efter några minuter.
Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Leccinum albostipitatum. Fotens filttofsar mörknar med åldern. Foten är 10-20 cm hög och oftast jämntjock 2-4 cm.
Vitfotad aspsopp, Leccinum albostipitatum
Vitfotad aspsopp. Rören är runda, 1-3 cm långa och smutsvita. Strävsoppar med orangeröd hattfärg kan vara svårsmälta och kräver därför minst 30 min tillagningstid.

Häng med Puggehatten!

Puggehatten är Skånes Mykologiska Förening och välkomnar alla. Vill du också lära dig fler svampar? Följ då med på våra utflykter -helt gratis! Kolla in våra aktiviteter. Varmt välkommen!

Puggehatten i Torsebro, exkursion
Puggehatten i Torsebro krutbruk. 

Vill du hitta annan matsvamp än vitfotad aspsopp?

Gå då en svampkurs i höst!

Du kan redan nu anmäla intresse eller köpa presentkort.

Kontakta Torsebro Svamp!

Svampkurs 2023, svampplockning
Svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho är regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund där hon även sitter i styrelsen.

Presentkort

Presentkort på svampkurser hösten 2023

Beställ presentkort via kontaktformuläret.
Efter betalning får du en kod på ditt presentkort som mottagaren då använder vid bokning av kursen.
Presentkortet är giltigt 1 år efter inköpsdatum.

Svampkurs Skåne
Bittersopp. Ej matsvamp.

Kristianstadsbladet

För fler tips, kan du läsa denna artikel i Kristianstadsbladet.

Vill du ha koll på när vitfotad aspsopp och andra svampar dyker upp?

Följ då Dagens svamp. Du kan också följa Torsebro Svamp i andra sociala medier.

Vill du lära dig fler svampar än vitfotad aspsopp? Häng då med under hösten 2023. 

På en svampkurs får du lära dig många olika svampar. Jag håller svampkurser i Skåne, runt Kristianstad och jag utgår då från Torsebro där jag bor.

Svampkurs
Svampkurs

Svampkurser för alla hösten 2023

Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt! 

På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, där vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.

Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning.

Nybörjare? 

Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan? 

På kursen kommer du då att lära dig:  

  • Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
  • Vilka svampar du ska låta bli -och även:
  • Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
  • Var och när du kan finna olika slags svamp

Vill du lära dig mer än vitfotad aspsopp?

Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen.

Ute i naturen

Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.

Ca tre timmar per kurstillfälle

Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.

Ta själv med

Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne. 

Pris

Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.

Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna.

Välkommen att plocka svamp i Skåne hösten 2023 -kanske hittar vi då vitfotad aspsopp?

Testa också event, present och svamptur.

Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra. Ta då kontakt, så löser vi det.

Riktigt stora kantareller i Skåne

Svampkurser, kantareller, plocka svamp
Stora kantareller

Så här stora kantareller kan man hitta när man hänger med på svampexkursion eller går svampkurs i Kristianstad i Skåne!

Går den att äta?

Vill du bara ha tips om goda matsvampar? Kolla då in BaraMatsvamp!

SJÄLVKLART VILL DU OCKSÅ HA BARAMATSVAMPS NYHETSBREV!

Vill du få utvalda recept, tips och även nyheter i din inbox varje vecka? 

Då ska du signa upp dig på mitt nyhetsbrev.