Vårmusseron, Calocybe gambosa

Vårmusseron

Vårmusseron är dagens svamp.

Vårmusseron, Calocybe gambosa
Calocybe gambosa.

Vårmusseron bland gräs

Calocybe gambosa växer enstaka eller i täta grupper i lövskog, skogsbryn, hagmark, vägkanter och trädgård och trivs på kalk- och näringsrik mark, gärna bland gräs.

Vårmusseron, Calocybe gambosa
Vårmusseron. Hatten är matt, gräddvit, ibland med rosa eller gulbrun ton och skivorna är vita, urnupna och ganska täta. Foten är 3-7 cm lång, 2-4 cm tjock och kompakt, ofta böjd och något tjockare mot basen.

Saprotrofen vårmusseron bildar häxringar

Calocybe gambosa är en nedbrytare och bildar gärna stora häxringar i öppna och ganska torra gräs- och betesmarker, alvar, hagmarker, skogsbryn och vägkanter men även i skuggiga näringsrika trädgårdar och parker.

Vårmusseron, Calocybe gambosa
Calocybe gambosa. Foten är vit och kraftig. Plocka helst unga exemplar som ännu inte hunnit bli larvangripna.

Plocka vårmusseron

Calocybe gambosa är en vår- och försommarsvamp som snabbt blir larvangripen, så vänta inte med att plocka den. Leta i parker, beteshagar, trädgårdar, strandängar och lövskog i södra och mellersta Sverige på kalkrikare marker och feta gräsmattor under maj-juni. Plocka inte vårmusseron vid hårt trafikerade vägar, eftersom svampar är bra på att ta upp föroreningar.

Vårmusseron doftar och smakar mjöl

Calocybe gambosa har en kraftig mjöldoft. Tillagning förändrar både doft och smak till det bättre.

Vårmusseronens sporavtryck

Calocybe gambosa ger ett vitt sporavtryck.

Vårmusseron, Calocybe gambosa
Vårmusseron är en vit till sämskfärgad kraftig, köttig skivling med täta skivor. Hatten är 5-15 cm i diameter och slät.
Hela svampen kan bli lite brunaktig med åldern.

Matsvampen vårmusseron

Calocybe gambosa är en ätlig och god populär matsvamp som går bra att torka eller frysa in efter förkokning. Smaken är ganska kraftig och dominant, konsistensen fast och passar i risotto, omeletter, soppor eller såser till kött. Prova gärna hårdstekt vårmusseron, kryddad med salt och peppar som tillbehör till kött eller på ett surdegsbröd, toppad med färska örter.

Recept på vårmusseron

Testa vårmusseronsoppa, baconstekta vårmusseroner, vårmusseron med senap och kapris eller smörstekt som tillbehör till lammytterfilé.

Vårmusseronens förväxlingsarter

Flera arter kan förväxlas med vårmusseron, varav några är giftiga -du måste själv vara helt säker på vad du plockar! 

Svampguiden kan du läsa mer om förväxlingsarterna bolmörtsskivling, sommarmusseron och gifttråding.

Läs mer om vårmusseron

På ArtfaktaSvampguiden, Skogens Röst, First NatureSvampar, Svampe och Runeberg kan du läsa mer om vårmusseron. 

Häng med Puggehatten!

Puggehatten är Skånes Mykologiska Förening och välkomnar alla. Vill du också lära dig fler svampar? Följ då med på våra utflykter -helt gratis! Kolla in våra aktiviteter. Varmt välkommen!

Puggehatten i Torsebro, exkursion
Puggehatten i Torsebro krutbruk. 

Vill du hitta annan matsvamp än vårmusseron?

Gå då en svampkurs i höst!

Du kan redan nu anmäla intresse eller köpa presentkort.

Kontakta Torsebro Svamp!

Svampkurs 2023, svampplockning
Svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho är regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund där hon även sitter i styrelsen.

Presentkort

Presentkort på svampkurser hösten 2023

Beställ presentkort via kontaktformuläret.
Efter betalning får du en kod på ditt presentkort som mottagaren då använder vid bokning av kursen.
Presentkortet är giltigt 1 år efter inköpsdatum.

Svampkurs Skåne
Bittersopp. Ej matsvamp.

Kristianstadsbladet

För fler tips, kan du läsa denna artikel i Kristianstadsbladet.

Vill du ha koll på när vårmusseron och andra svampar dyker upp?

Följ då Dagens svamp. Du kan också följa Torsebro Svamp i andra sociala medier.

Vill du lära dig fler svampar än vårmusseron? Häng då med under hösten 2023. 

På en svampkurs får du lära dig många olika svampar. Jag håller svampkurser i Skåne, runt Kristianstad och jag utgår då från Torsebro där jag bor.

Svampkurs
Svampkurs

Svampkurser för alla hösten 2023

Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt! 

På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, där vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.

Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning.

Nybörjare? 

Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan? 

På kursen kommer du då att lära dig:  

  • Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
  • Vilka svampar du ska låta bli -och även:
  • Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
  • Var och när du kan finna olika slags svamp

Vill du lära dig mer än vårmusseron?

Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen.

Ute i naturen

Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.

Ca tre timmar per kurstillfälle

Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.

Ta själv med

Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne. 

Pris

Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.

Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna.

Välkommen att plocka svamp i Skåne hösten 2023 -kanske hittar vi då andra musseroner än vårmusseron?

Testa också event, present och svamptur.

Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra. Ta då kontakt, så löser vi det.

Riktigt stora kantareller i Skåne

Svampkurser, kantareller, plocka svamp
Stora kantareller

Så här stora kantareller kan man hitta när man hänger med på svampexkursion eller går svampkurs i Kristianstad i Skåne!

Går den att äta?

Vill du bara ha tips om goda matsvampar? Kolla då in BaraMatsvamp!

SJÄLVKLART VILL DU OCKSÅ HA BARAMATSVAMPS NYHETSBREV!

Vill du få utvalda recept, tips och även nyheter i din inbox varje vecka? 

Då ska du signa upp dig på mitt nyhetsbrev.