Brandriska är dagens svamp.
Lysande brandriska
Lactarius aurantiacus växer i frodiga dungar, ek- och valnötslundar, samt parkgräsmattor. Den bildar mykorrhiza med granar och lövträd, trivs på näringsrik jord och förekommer vanligtvis i södra och kustnära områden. Det har också rapporterats att den ibland förekommer tillsammans med dvärgpil i kustnära sanddyner.
Krävande brandriska
Lactarius aurantiacus är en krävande art som kräver frodig och näringsrik jord för att växa. Den trivs i lundliknande dungar.
Brandriskans säsong
Säsongen för Lactarius aurantiacus är från augusti till november. Det är en sen riska som kan hittas ännu senare än många andra svampar.
Brandriskans sporavtryck
Lactarius aurantiacus sporavtryck är elfenbenfärgat.
Doft och smak hos brandriska
Lactarius aurantiacus har en svag men obehaglig doft. Smaken är ganska mild eller endast lätt bitter och vissa beskriver den som rädisliknande.
Brandriskans mjölksaft
Mjölksaften som utsöndras från Lactarius aurantiacus är vit och ändrar inte färg, den är ganska riklig med en mild eller endast lätt bitter smak.
Riskor blöder -även brandriska
Alla riskor blöder mjölksaft om de inte är uttorkade. Mjölksaftens färg varierar dock. Liksom kremlor kan man bryta sönder riskor utan att de trådar sig. Foten smulas sönder som en ost. Den är hård på ytan och porös eller ihålig i mitten och du kan inte repa upp trådar/fibrer av riskans fot. Riskor har aldrig ring eller strumpa på foten och heller aldrig hyllerester på hatten.
Brandriska matsvamp i Finland
I Finland klassas Lactarius aurantiacus som en god matsvamp efter avkokning och även i Danmark anses vissa mildsmakande riskor vara ätliga. Men utan förbehandling har Lactarius aurantiacus en bitter smak och behöver fem minuter i kokande vatten för att ta bort den bittra smaken. Häll då bort vattnet.
I Sverige anses Lactarius aurantiacus vara för skarp för att betraktas som ätlig men i vissa östeuropeiska länder torkas den och används som krydda. Smak och konsistens anses dock ganska medioker jämfört med andra matsvampar.
Frys, torka eller salta in brandriska
Lactarius aurantiacus kan konserveras genom frysning eller torkning. Finska riskor lämpar sig väl för insaltning och ättiksinläggningar -kanske även brandriska?
Läs mer om brandriska
På Artfakta, Skogens Röst, Svampguiden, Svampe, Luontoportti och First Nature kan du läsa mer om brandriska.
Häng med Puggehatten!
Puggehatten är Skånes Mykologiska Förening och välkomnar alla. Vill du också lära dig fler svampar? Följ då med på våra utflykter -helt gratis! Kolla in våra aktiviteter. Varmt välkommen!
Vill du hitta matsvamp istället för brandriska?
Gå då en svampkurs i höst!
Du kan redan nu anmäla intresse eller köpa presentkort.
Kontakta Torsebro Svamp!
Presentkort
Presentkort på svampkurser hösten 2023
Beställ presentkort via kontaktformuläret.
Efter betalning får du en kod på ditt presentkort som mottagaren då använder vid bokning av kursen.
Presentkortet är giltigt 1 år efter inköpsdatum.
Kristianstadsbladet
För fler tips, kan du läsa denna artikel i Kristianstadsbladet.
Vill du ha koll på när brandriska och andra svampar dyker upp?
Följ då Dagens svamp. Du kan också följa Torsebro Svamp i andra sociala medier.
Vill du lära dig fler svampar än brandriska? Häng då med under hösten 2023.
På en svampkurs får du lära dig många olika svampar. Jag håller svampkurser i Skåne, runt Kristianstad och jag utgår då från Torsebro där jag bor.
Svampkurser för alla hösten 2023
Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt!
På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, där vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.
Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning.
Nybörjare?
Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan?
På kursen kommer du då att lära dig:
- Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
- Vilka svampar du ska låta bli -och även:
- Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
- Var och när du kan finna olika slags svamp
Vill du lära dig mer än brandriska?
Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen.
Ute i naturen
Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.
Ca tre timmar per kurstillfälle
Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.
Ta själv med
Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne.
Pris
Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.
Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna.
Välkommen att plocka svamp i Skåne hösten 2023 -kanske hittar vi då brandriska?
Testa också event, present och svamptur.
Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra. Ta då kontakt, så löser vi det.
Riktigt stora kantareller i Skåne
Så här stora kantareller kan man hitta när man hänger med på svampexkursion eller går svampkurs i Kristianstad i Skåne!
Går den att äta?
Vill du bara ha tips om goda matsvampar? Kolla då in BaraMatsvamp!
SJÄLVKLART VILL DU OCKSÅ HA BARAMATSVAMPS NYHETSBREV!
Vill du få utvalda recept, tips och även nyheter i din inbox varje vecka?
Då ska du signa upp dig på mitt nyhetsbrev.