Torkad svamp -full av umami!
Vill du förstärka andra smaker ska du använda torkad svamp! Nu finns Torsebro Svamp på REKO-ring Kristianstad där du bl a kan köpa stolt fjällskivling, finluden stensopp och ostronmussling!

Stolt fjällskivling
Här har vi en av de godaste matsvamparna! Använd svamppulvret i såser, soppor, färsrätter, paneringar, brödbak och kryddsmör mm.
Istället för vetemjöl kan du reda med svampmjöl -bra och smakrikt val vid glutenintolerans!

Korrekt torkad och förvarad svamp kan hålla 30-40 år.
Torsebro Svamp erbjuder noga rensad och torkad svamp, handplockad av utbildad svampkonsulent.

Stolt fjällskivling kan få en hattbredd på 30 cm. Om du har en rejäl stekpanna, kan du testa att dubbelpanera färska hela hattar och steka som schnitzel -otroligt gott!

Strimla hattarna i tårtbitar så går torkningen snabbt och lätt -och svampen ökar i smak!
Umami
Vi människor kan urskilja fem olika grundsmaker: sött, surt, salt, beskt och umami. Umami signalerar att maten innehåller protein. Förstärk smaker och få mera djup genom att använda torkad svamp, full av umami. Umami är det japanska ordet för delikat.

Istället för karljohan
Hittar du finluden stensopp kan du skatta dig lycklig! Den är minst lika god som karljohan och brukar dyka upp tidigare! Kolla in dessa recept!

De flesta soppar blir godare efter torkning –finluden stensopp är inget undantag! Skiva tunt så torkar den snabbt.
Antioxidanter och vitamin B2
Stensopp innehåller antioxidanterna ergotionein och glutation. Ergotionein tål tillagning -wokas stensopp kan även vitamin B2 bevaras helt.

Ostronmussling eller ostronskivling?
Ostronskivling eller ostronmussling? I butiken kan du köpa denna lättodlade svamp som i handeln går under namnet ostronskivling. Den är inte bara god och lättodlad -den har andra fantastiska egenskaper: ostronskivling kan sanera föroreningar och till och med bryta ner olja och plast!

Ostronmusslingen som jag plockar har garanterat inte kommit i kontakt med vare sig föroreningar, oljor eller plaster, den växer i en gammal skog med höga naturvärden. Visste du att ostronmussling är rik på glukos, magnesium, folat och jod?

Svampen är av högsta kvalitet -den är lokalt plockad, noga rensad, torkad och förpackad av mig som är utbildad svampkonsulent. Jag torkar svamp på max 25 grader i en professionell svamptork av märket Evermat -om du torkar svamp på för hög temperatur, riskerar den istället att bli tillagad och besk. Svampens hållbarhet, smak och näringsvärde riskerar försämras.
Att använda torkad svamp
Blötlägg den torkade svampen i vatten innan tillagning. För tunnare svampar som trattkantareller och svart trumpetsvamp räcker ca 10 min blötläggning. Kompakta svampar som mandelriska, ostronmussling och sandsopp kräver längre tid, ca 1 timme.
Blötläggningsvattnet kan ibland bli beskt (t ex av trattkantareller), så smaka på det innan du använder det i matlagningen. Smakar det inte beskt, kan du använda det. Krama ur vattnet, så går tillagningen snabbare.
De flesta svampar kräver minst 20 min tillagning och tegelsopp och aspsopp minst 30 min. Svamppulver kräver också tillagning.

Jämförelse färsk, torkad och förkokt svamp
Färsk svamp innehåller ca 90 % vatten, relationen mellan vikt och volym varierar mycket mellan olika svamparter -därför blir alla värden ungefärliga.
10 dl färsk svamp, nerskuren i bitar = ca 200 g
= ca 2-3 dl (20 g) torkad
= ca 4 dl förkokt
1 dl förkokt svamp
= ca 50 g färsk
= ca 5 g torkad
10 g torkad svamp
= ca 100 g färsk
1 msk svamppulver
= ca 2-3 dl färsk svamp
Varmt välkommen att handla av Torsebro Svamp!
Vi ses på Reko-ring vid parkeringen naturum Vattenriket Kristianstad!
Självklart är Torsebro Svamp registrerad för moms, f-skatt samt livsmedelsverksamhet.