Lärksopp

Hyllet har ännu inte släppt helt från hattkanten.

Denna sopp växer enbart med lärk i parker och planterad lärk(skog). Den har en mild, lite syrlig smak.

Suillus grevillei har gula rör som vid tumning blir brunaktiga. Ringen är vit till gulaktig. Hatten är välvd, guldgul till rödbrun och slemmig i fuktig väderlek.

Lärksopp är en utmärkt blandsvamp. Flå av hatthuden innan torkning/tillagning och skär bort nedersta mörka delen av foten.

På unga ex är rören täckta av ett gulaktigt hylle. Foten är gul/rödbrun, något mörkare än hatten.

Förväxlingssvampar är smörsopp, rödbrun lärksopp och grynsopp.

Grynsopp saknar ring, smörsopp har blekare smörgula rör och brun/grålila hatt och rödbrun lärksopp mörkare hatt. Alla är ätliga efter att man flått dem -den slemmiga hatthuden kan orsaka magbesvär.

Även om en svamp är ätlig, är det inte säkert att alla tål att äta den. Man kan vara olika känslig och det är individuellt vilka arter magen klarar av. Provsmaka alltid, ät bara små smakportioner av för dig nya matsvampar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *