Svampar i rabatten

Tidig åkerskivling Agrocybe praecox

Farliga svampar?

Jag får ett samtal i maj:

-I förskolans rabatter växer svampar -är de farliga? Måste de tas bort? Kan du komma ut och titta?

Hatten är ljusbeige till beige

Bekymrad entreprenör

Mannen som ringer mig är bekymrad. Han är entreprenör och berättar att förskolans oroliga personal plockar bort svamparna där han lagt flis, men att det växer upp nya hela tiden.

Svampen har ring runt foten.

Rabatter med flis

Nästa dag träffar jag entreprenören utanför förskolan och vi går till rabatterna som ligger i anslutning till barnens lekplats. Och visst växer där svampar i flisen!

Matt hatt i gulockra färg, välvd och bucklig

Tidig åkerskivling

Det är tidig åkerskivling. Den är inte giftig och i vissa svampböcker benämns den till och med som ätlig.

Varken entreprenör, barn eller pedagoger behöver vara oroliga.

Tidig åkerskivling, både små och stora exemplar.

Mamma med barn

Jag blir ombedd att skriva ner lite info om arten och tar några foton. Innan jag hinner åka från platsen, möter jag en bekant som precis hämtat sitt barn på förskolan. Jag passar på att visa svampen för båda två och berättar att den inte är farlig, men att man kan få ont i magen om man äter rå svamp även om den inte är giftig. Mamman lovar också informera förskolan.

Info om tidig åkerskivling

När jag kommer hem, skriver jag ner lite info om tidig åkerskivling som jag sedan mejlar entreprenören tillsammans med foton på arten.

Hej! 

Vad kul att ni hittat svamp!

Tidig åkerskivling

Svampar är viktiga nedbrytare i naturen -om vi inte hade svampar skulle vi snart vara övertäckta av dött material, barr, löv -ja allt möjligt faktiskt. Vissa svampar är experter på att bryta ner gammal ved, barkbitar, flis, växter, blad, pinnar -och därför trivs just den här svampen i era rabatter! 

Agrocybe praecox
Tidig åkerskivling Agrocybe praecox

Flis i rabatten

När flisen bryts ned, blir den så småningom till ny jord, som man sedan kan plantera i. Den nya jorden får näring, som svamparna hjälper till att skapa. 

Tidig åkerskivling Agrocybe praecox

Tidig åkerskivling

Svampen ni hittat heter tidig åkerskivling. Den har också ett vetenskapligt namn: Agrocybe praecox. Agro betyder fält och cybe huvud eller hatt. Om ni tittar noga ser ni att svampen har en hatt. Små svampar har små hattar och stora svampar stora hattar. De små hattarna har inte brett ut sig ännu och det är svårt att se skivorna under hatten.

Skivorna skyddas av ett tunt skinn, velum.

På den stora svampen ser man skivorna tydligt.

Både små och stora svampar, unga och gamla exemplar av tidig åkerskivling

Skivlingar

Svampar som har skivor kallar man skivlingar. I skivorna sitter svampens sporer, man kan säga att det är svampens frön. När svampen blir gammal, släpper den sina sporer i jorden och precis som när man sår frön, kan sedan nya svampar växa upp.

I skivorna sitter svampens sporer

Sporprov

Man kan testa att lägga en svamphatt med skivorna ner på ett vitt papper över natten. Nästa dag lyfter man bort hatten. Då har man fått ett sporavtryck. Den här svampen har mörka sporer, därför blir skivorna mörka på gamla svampar. Sporavtrycket kommer också att bli mörkt -prova!

Tidig åkerskivling, en nedbrytare i rabatten

Svampskola

När man hittar svamp, ska man visa någon vuxen och fråga vad det är. Man kan också gå en svampkurs, det är ungefär som en svampskola.

Jag har gått många svampskolor för jag tycker svampar är jättespännande och jättebra! De är våra medhjälpare i naturen! 

Ät inte rå svamp

Man ska inte äta rå svamp för man kan få ont i magen eller bli sjuk, så låt svamparna istället stå kvar när du hittar dem. Då kan de fortsätta jobba i rabatten och göra nytta!

Vänliga hälsningar!

Anne-Karin Mikonaho, svampkonsulent

Fakta:

Tidig åkerskivling – Agrocybe praecox. Ej matsvamp, ej heller giftig

Tidig åkerskivling, både små och stora exemplar

Beskrivning

Hatt ljusbeige till beige, hygrofan och ibland uppsprucken, speciellt efter torrt väder.

Uppsprucken hatt

Velum

Hos unga exemplar är hatten förenad med foten av ett tunt skinn (velum), som äldre breder hatten ut sig och lämnar en rejäl ring kvar runt foten.

Velum kallas det tunna skinnet som skyddar skivorna

Lukt svagt mjölaktig. Smak något bitter. Brunt sporpulver.

Ekologi

Lövskog, vägkanter, park och trädgård. Marken. Vår- och försommarsvamp.

Etymologi

Åkerskivlingars släktnamn Agrocybe härstammar från Agro-, fält och -cybe, huvud eller hatt. Det latinska artepitet praecox betyder tidigt utvecklad och refererar till att arten oftast kommer tidigt på året.

Unga exemplar av tidig åkerskivling

Tidiga sommarsvampar

Under den tidiga sommaren finns det inte så många svampar och kanske just därför lägger man märke till denna ganska blygsamma art som presenteras här. Den är tunnköttig, ljus till färgen och har mörka sporer. En del svampböcker uppger att den är ätlig, men den räknas inte till matsvamparna. 

Velum börjar släppa och skivorna syns

Agrócybe praécox uppträder ofta i anslutning till mänsklig verksamhet, där ved/trä hanterats. Vanligen kommer en eller några få fruktkroppar från slutet av maj till augusti.

Tidig åkerskivling i olika stadier

Hatten är matt i gulockra färg, välvd och bucklig. Från början är hatten förenad med foten av ett tunt skinn (velum), som när hatten breder ut sig lämnar en rejäl ring kvar runt foten. Skivorna är brett sammanväxta med foten. Deras färg blir gråbrun av sporerna. Foten är jämntjock med tjockare bas (knölformig). Den har en antydan till ihålighet. Fotköttet är blekt gulaktigt men blir mer brunt nerifrån med åldern.

Källor:

https://www.svampklubben.org/juni_juli2002.html

http://svampguiden.com/art/visa/agrocybe_praecox

https://artfakta.se/artbestamning/taxon/agrocybe%20praecox-2954

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.