Rutsopp

Rutsopp växer med bok och ek i södra och mellersta Sverige. Liksom många andra rutsoppar/sammetssoppar är den ätlig. Ta bort den träiga foten på äldre ex. Jag tar alltid bort rörlagret. Sammetssoppar kan smaka järn och lite syrligt.

Köttet är gulvitt, men rött närmast hatthuden vilket syns i sprickorna.

Släktena Xerocomellus och Xerocomus är ännu ej helt utredda, där finns många arter och man bör snitta soppen för att med hjälp av färgförändringar i tvärsnittet avgöra vilken av arterna det rör sig om.

Guide hur man särskiljer de olika arterna genom färgförändringar i tvärsnitten.
Foten är röd och ofta gul längst upp.

Trots att jag aldrig snittade svampen, tror jag att det rör sig om Xerocomellus chrysenteron pga den röda färgen på foten och närmast hatthuden. Är man osäker, kan man kalla fyndet Xerocomellus sp. Då betyder att det är någon av rutsopparna, men okänt vilken.

Både bok och ek växer nära. Se bokollonet.

Rutsopp Xerocomellus chrysenteron är absolut vanligast bland arterna Xerocomellus och Xerocomus.

Hatten på äldre ex är utbredd, brun till olivbrun med uppsprucken sammetsluden hatthud.

Detta ex är alldeles för gammalt för att längre vara ätligt -det ser även ut som mögel under rören. Sammetssoppar drabbas också ofta av snylting -en parasiterande svamp som gör soppen oätlig. Det finns flera olika arter snylting.

Närbild på den uppspruckna hatthuden på ett av de äldre exemplaren.

Som matsvamp bör unga fasta ex användas. När man ska identifiera arter, är det bra att plocka några olika storlekar av svampen, både unga och gamla exemplar.

De kantiga rören är först gula, sedan gulgröna och blånar svagt vid tumning.

Vill du läsa mer om sammetssoppar har Geoffrey Kibby skrivit en del.

Yngre ex av rutsopp.

Rutsopp kan förväxlas med falsk rutsopp som också är ätlig, men sällan röd i hattsprickor. Den har även dystrare färger. Rödsopp är en annan förväxlingssvamp, ätlig men sällsynt. Ingen annan sopp har så hallonröd hatt som rödsopp när den är ung.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.