Fyra goda matsvampar!

Finrensad matsvamp. Grovrensningen sker i skogen.

Finluden stensopp, blodsopp, brokkremla och kantarell är alla goda matsvampar som kan hittas tidigt på säsongen. Larver, sniglar och ekorrar hittar ofta svampen först.

Finluden stensopp Boletus reticulatus med ekorrgnag på hatt och fot.
Blodsopp Neoboletus luridiformis. Snigelns framfart syns på hatten.
Brokkremla Russula cyanoxantha. Även här har snigeln försett sig. Borsta bort jorden när du grovrensar svampen i skogen.
Kantarell Cantharellus cibarius brukar klara sig bra från larvangrepp.

Plocka aldrig svamp i plastpåse, använd hellre kompostpåse av papper om du inte har någon svampkorg.

Är du osäker på vilken svamp du hittat, kan du plocka ett eller några ex (helst i olika storlekar/stadier) för att försöka artbestämma dina fynd. Försök få med hela svampen när du plockar den och skär inte av foten. För att man ska kunna avgöra vilken art det handlar om, behövs hela svampen med hatt, fot, skivor eller rör. Kolla in omgivningen -vilket/vilka träd växer närmast? Ta gärna bilder på svampen från olika håll, i dagsljus och där du hittade den. Glöm inte att lukta på svampen -doften kan vara en viktig karaktär.

Finluden stensopp Boletus reticulatus.
Hatthuden är tunn och spricker lätt upp i ett rutmönster vid torka. Rörlagret är först ljust och blir grönare allteftersom svampen åldras. Det ljusa ådernätet syns bäst längst upp på foten.

Är du helt säker på vilken svamp du plockat, kan du grovrensa redan i skogen genom att skära bort den jordiga foten, larv -och snigelangrepp, rörlager osv. Använd en svampkniv med borste för att borsta bort barr, jord och annat skräp innan du lägger ner svampen i korgen. Det går snabbt att finrensa svampen om grovjobbet redan är gjort och svampkorgen blir lättare att bära.

Rörlagret på soppar kan man grovrensa bort redan i skogen.

Särskilt soppar går utmärkt att torka. Skär soppen i tunna skivor och ta bort larvangrepp. Använd gärna svamptork och lägg ut skivorna luftigt -överlappa ej. Ha ej för hög temperatur, annars tillagas svampen innan den torkat. Jag brukar torka svamp vid runt 25-30°C, viktigast är god luftgenomströmning. Väl torkad och rätt förvarad svamp håller länge, kanske 30-40 år eller ännu längre.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up