Kungschampinjon

Agaricus augustus har en stor brunfjällig hatt som kan bli 30 cm bred.

Kungschampinjon är en mycket god matsvamp som doftar fantastiskt gott av mandel/anis och har en mild smak. Hela svampen blir gulfläckig vid beröring. Många champinjoner gulnar i köttet vid beröring/skrap och kan innehålla höga halter kadmium.

Champinjoner ska ätas med måtta -varför kan du läsa mer om här.

Stora och kraftiga kungschampinjoner.

Jag hittar kungschampinjon under ek. Annars växer den ofta under gamla granar i barrskog.

Skivorna är täta och blir chokladbruna på äldre ex.
Täta skivor som först är bleka, sedan rosa och sist chokladbruna. Ringen har ännu inte släppt helt från hattkanten, det syns tydligt att dess undersida är täckt med vitgula till gulbruna fjäll.

Det gäller att plocka unga ex innan de hunnit bli angripna av larver.

Foten är kraftig med en stor tunn ring.
Vid beröring gulnar svampen, vilket syns på det stora exemplarets fot.

Läs mer på Svampguiden och hur man känner igen champinjoner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up