Stort svamptema på Fulltofta Naturcentrum.
Svamptema Fulltofta Naturcentrum, 15/9-31/12.
Detta stora svamptema på Fulltofta Naturcentrum har Torsebro Svamp förberett länge
Den gamla utställningen på Fulltofta ska nämligen rivas och nytt ska in. Fulltofta vill ha svamp för hela slanten: fotoutställning, svampmeny i cafeterian, svampmemory, artbingo, tickor, färgsvamp, svamppapper, torkad svamp, specialutställning om svamp i folktron samt självklart en traditionell svamputställning med artbedömning. Texter ska skrivas, skyltar och foton gå i tryck och svampar ska också plockas -både till mat och utställning.
Stor fotoutställning, svamppapper och färgsvampar under svamptema på Fulltofta Naturcentrum
Claes Ingvert och Helena Lindgren medverkar på fotoutställningen, Helena även 3-4 okt vid svamputställning, Lillemor Lomyr bidrar med svamppapper och Annette Andersson med svampfärgat garn.
Tickor och tosca på Fulltofta Naturcentrum under höstens stora svamptema
Dicte Helmerssons lackticka får en fin plats bland andra tickor i ett stallfönster, köket väljer rätter ur Svampkonsulenternas specialnummer av Sporaden (späckat med 80 svamprecept!) och jag förser dem också med svamp -på menyn står bl a Pelles svampsoppa och Svamptosca. I cafeterian hänger en poster om näringsvärde i matsvamp samt vid själva svamputställningen.
Svamp i folktron, stor satsning av Fulltofta Naturcentrum till höstens svamptema
Jag skriver om svamp i folktron efter att ha hört Lena Gustavsson berätta om bjäran och trollsmör, Annapenna illustrerar därefter skyltar efter mina texter och foton -några foton saknas och jag får låna av Björn Bråvander och Helena Lindgren.
Mush-room -lekrum med svampböcker
Åsa Johansson, verksamhetsansvarig på Fulltofta inreder ett Mush-room för barnen: ett lekrum med bl a en liten svampbokhörna och där även en personal går runt utklädd till svamp.
Stort nummer med svamprecept och svampmat på Fulltofta Naturcentrum under höstens svamptema
I receptionen finns också Claes Ingverts bok samt recepthäften till försäljning.
Gissa lövet
Det finns även en maskin, ”Gissa lövet”, där man ska trycka på rätt knapp för att para ihop olika löv med träd, bredvid maskinen hänger en plansch med svampar och träd som trivs ihop samt en text om mykorrhiza som utgår från Anders Dahlbergs material.
Stor svampkorg på Fulltofta Naturcentrums svamptema
Vid entrén ställer jag även en jättesvampkorg.
Artbedömning under svamputställning
Första dagen med artbedömning står jag och Helena Lindgren utomhus och det blåser otroligt -vi får använda häftmassa för att fästa faten med svampar, eftersom jag glömt snöre. Trots häftmassan flyger både fat, svampar samt förpackningar med torkad svamp iväg. Flest flygturer får den stolta fjällskivlingen därför att vinden tar tag i dess parasoll -otroligt nog överlever den till dagens slut och nästa dag plockar vi nya svampar på morgonen.
Svampkorgarna fylls på hela tiden
Många besökare återvänder, de går helt en enkelt en runda till med sina svampkorgar, fyller på och får därefter artbestämning på nytt -återigen är det bra att vara två för att slippa trängsel!
Övernattning nära Fulltofta Naturcentrum under det stora svamptemat
För att slippa köra, övernattar vi i en stuga ca en mil från Fulltofta, Sövröds Hage ligger alldeles intill ett område med naturvårdsavtal där vi också kan plocka svamp till utställningen. Under helgen säljer vi torkad svamp samt recepthäften och Helena delar ut visitkort till sina svampkurser. En besökare som läser svampkunskap vid Högskolan i Kristianstad vill testa sina kunskaper och studerar svamparna noga innan hon ger förslag på vad det kan vara. Hon träffar rätt flertalet gånger.
Yes, we speak English. Stor bredd på besökare och svamptema på Fulltofta Naturcentrum
Flera besökare pratar engelska och våra språkkunskaper sätts också på prov. Förutom svamparna har vi ett utställningsbord med enbart svampböcker. Åsa Johansson räknar besökare och tar även foton.
Svamp i folktron finns att hyra
Efter avslutat svamptema på Fulltofta, så hyr Stiftelsen Skånska Landskap ut utställningen om Svamp i folktron -kontakta Åsa Johansson vid intresse, så får du veta när du kan boka.
Stort tack till Fulltofta Naturcentrum för detta svamptema!
Torsebro Svamp tackar alla kollegor för fina bidrag till denna utställning och ett särskilt varmt tack till Åsa Johansson och Stiftelsen Skånska Landskap för detta fantastiska uppdrag!
Missade du detta stora svamptema på Fulltofta Naturcentrum?
Då kan du gå en svampkurs -så får du lära dig många olika matsvampar! Jag håller svampkurser i Skåne, Kristianstad och även i Fulltofta i oktober -jag utgår från Torsebro där jag bor.
Svampkurs för alla
Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt!
På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.
Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning!
Nybörjare?
Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan?
På kursen kommer du då att lära dig:
- Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
- Vilka svampar du ska låta bli -och även:
- Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
- Var och när du kan finna olika slags svamp
Vill du lära dig mer än bara kantareller?
Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen!
Ute i naturen
Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.
Ca tre timmar per kurstillfälle
Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.
Ta själv med
Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne. Jag har även kurser i Fulltofta i oktober!
Pris
Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.
Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna!
Välkommen att plocka svamp i Skåne -kanske ses vi i Fulltofta!
Testa också event eller present!
Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra! Ta då kontakt, så löser vi det!
Riktigt stora kantareller i Skåne
Så här stora kantareller kan man hitta när man går svampkurs i Kristianstad i Skåne!