Uppdrag som svampkonsulent

Under hösten har Torsebro Svamp haft flera roliga uppdrag!

Naturum Vattenriket Kristianstad, Svampens dag 6:e sep: 

Svamputställning med artbedömning.

Svamputställning på naturum Vattenriket. Foto: Kent Dahlström.

För att undvika trängsel under pandemin anlitas kollegan Mats Karlsson till hjälp. Mats ska ha en egen svampvandring i Vesljunga dagen innan men får tyvärr ställa in den i brist på svamp. Den svåra torkan har haft övertaget för länge och trots den senaste tidens regn är svamparnas frånvaro ett faktum. Under en sträcka på en mil hittar Mats totalt fyra svampar. Detta bådar inte gott och Mats vill ställa in även på Naturum. 

Men att ställa in på Naturum är inget alternativ -de har redan kostat på flera helsidesannonser i tidningarna. Skam den som ger sig -jag kollar av alla mina ställen och får ihop en del. Sedan kör vi till Visseltofta för att ge oss ut i skogen tillsammans med kollegan Dicte Helmersson. 

Där och då vet jag att svamputställningen är säkrad. Fast vi inte hittar några mängder (förutom av sammetsfotad pluggskivling), så lyckas vi med gemensamma krafter fylla korgarna med olika arter och jag får även en lackticka av Dicte.

På Svampens dag blir vi väl mottagna på Naturum vars personal också plockat svamp till utställningen. Redan innan vi hunnit ställa fram alla svampar börjar folk strömma till och ställa frågor. Det blåser som bara den och vi får binda fast faten med svampar för att de inte ska blåsa iväg. Blåsten tar en anslagstavla där jag fäst olika svamppapper och jag finner den en trappa ner -som tur var har den inte hamnat i vattnet. 

Det kommer massor av besökare i en strid ström, många har med sig egna svampar och efter artbedömning kan vi tacksamt fylla på utställningen med nya arter. Förutom svampar har jag med handsprit, svamplitteratur, recepthäften, foldrar, affisch om näringsvärde i matsvamp, torkad svamp, svampfärgat garn samt svamppapper. Vid entrén ställer jag en stor korg med olika svampar och särskilt jätteröksvamparna väcker uppmärksamhet.

Stor svampkorg med jätteröksvamp och stolt fjällskivling. Foto: Kent Dahlström.

Uteliv med guldkant, Brokamåla gård. DiggEAT festival 26:e september.

Anne-Karin Mikonaho, Torsebro Svamp och Elin Sandelius, programledare DiggEAT festival.
Foto: DiggEAT.

Nästa roliga uppdrag är en livestreamad festival från sjön Halen vid Brokamåla gård. Under ca fem minuter ska jag prata om svamp i direktsändning. Vi fyller svampkorgarna hemmavid, kör till Brokamåla genom skogen, går sista biten till Gatgylet och väl framme vid sjön möts vi av en fantastisk syn: vackert dukade bord, kockar som lagar utemat på muurikka, ölprovning, musiker, en konstnär med staffli på bryggan samt kamerafolk och programledare. Det hela leds av ett superproffsigt team och jag får snabbt en mygga med sändare. Jag förbereder svamparna och lägger upp dem på brickor innan det är dags att kliva i sändning. Helt improviserat -och jättekul! 

Torsebro Svamp medverkar i direktsändning vid sjön Halen. Foto: DiggEAT.

Efteråt bjuds vi på en härlig meny: viltfärsbiffar, picklade granskott, kantareller, rostade rotsaker och till dessert krabbelurer med färska skogsbär och vispgrädde. Det finns även plock med ostar, kex, viltpaté, cumberlandsås och olika marmelader. Medan festivalen pågår, hinner vi prata lite med kockarna, mingla med gäster samt arrangörer. Vilken annorlunda och trevlig eftermiddag! 

Den som vill kan se hela sändningen i efterhand, den ligger ute på Facebook. Sändningen är producerad av DiggEAT.

UTELIV MED GULDKANT – BROKAMÅLA GÅRD

Publicerat av Diggeat Lördag 26 september 2020

Svampkurs Östra Göinge kommun, 30/9-1/10.

Nästa uppdrag är svampkurs för all kökspersonal i Östra Göinge kommun i dagarna två. Kockarna delas in i två grupper med ca 20 pers i varje grupp och får besöka antingen Sporrakulla eller Breanäs. Jag har tre timmar med varje grupp: först får alla plocka svamp fritt, sedan har vi fika och genomgång. Jag ber dem plocka bara några ex av varje art, helst i olika storlekar samt att få med hela svampen vid plockningen. 

Vid genomgången får de lära sig giftsvampar, matsvampar samt förväxlingsarter och hur man bäst tar tillvara olika slags svamp. De har hittat en hel del olika arter, frågorna är många och tiden går fort! Flera deltagare önskar svampplockning som friskvård.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.