Svampfärgning med färgsvampar

Svampfärgning

Svampfärgning.

Svampfärgning med Linnea Hoff.

Visste du att man kan färga med svamp?

Svampkonsulenten Linnea Hoff i Arkelstorp visar hur man gör!

Färga med svamp -vad behövs vid svampfärgning?

Du behöver tid samt tålamod, yllegarn, torkad färgsvamp, vatten, grytor, termometer, ammoniak, rasp, bok om svampfärgning, spis och fläkt -bra ventilation är viktigt så att man inte andas in ångorna.

Ull och färgsvampar vid svampfärgning

Använd helst ull, för då fäster färgen bra. Linnea färgar mycket med svamp och har därför ett digert förråd med både torkad färgsvamp och garner. Jag blir inbjuden att prova på -ett tillfälle som jag absolut inte får missa!

Svampfärgning, Linnea Hoff
Svampkonsulenten Linnea Hoff med svampfärgat garn

Färgsvamp och svampfärgning

Här kommer en kort resumé från vår svampfärgning i april -en söndag lika fullspäckad med svamp som den goda svamprullen Linnea också lagar till och bjuder på! Rullen fylls med blandsvamp och grytorna med färgsvamp -då kör vi igång!

Först ut är en ticka, som ger fantastiska färger –lystickan.

Färgsvamp
Svampfärgat garn, lysticka

Är det lysticka?

I mars hittar jag några tickor som jag inte sett tidigare, de är torra och lossnar lätt från trädet de sitter på. Jag tar hem dem och glömmer bort dem, då annat kommer emellan. När jag nu letar efter torkad färgsvamp att ta med till Linnea, så ser jag tickorna ligga kvar i korgen. De får följa med, eftersom Linnea kanske vet vad det är för tickor? Jag har tur -Linnea tror nämligen det är lysticka och undersöker saken genom att droppa på lite ammoniak -men se upp! Ammoniak är nämligen starkt frätande, så använd handskar!

Tickan blir lila

Tickan blir genast lila där ammoniaken hamnar -då vet vi nu med säkerhet att det är lysticka och kan använda den. Nästa steg är att riva lystickan och gärna med en rasp. Linnea raspar snabbt ner pulvret i en gryta med lite vatten, sedan ska vattnet med pulvret koka upp, tillsammans med lite ammoniak. Det räcker att koka en kort stund för att lösgöra färgämnet från svampen, man låter sedan vattnet svalna lite, innan man lägger i yllegarnet som ska färgas. Nu får vattnet inte koka -annars förstörs garnet och mister sin mjukhet samt blir sprött.

Lila nyanser med lysticka

Vi får fram intensivt lila toner samt en ljuslila nyans beroende på färgbadets längd samt garnernas ursprungsfärg som varierar mellan ljust naturvit eller ljust grå.

Svampfärgning, färgsvamp
Svampfärgat garn, lysticka, Linnea Hoff

Litteratur om färgsvampar och svampfärgning

Linnea har flera böcker om färgsvampar, först och främst boken ”Färgsvampar & svampfärgning” av Hjördis Lundmark och Hans Marklund som är svår att få tag på. Av Linnea får jag också ett ex av ”Färga med svampar” av Carla & Erik Sundström -mycket intressant läsning i den! Tack Linnea!

Mer om svampfärgning

Vill du veta mer om Hjördis och svampfärgning, kan du även kolla in den här artikeln. Hans Marklund har tillsammans med Pelle Holmberg även skrivit Nya svampboken -en svampbok jag kan rekommendera!

Färga med svampar, färgsvampar & svampfärgning
Böcker om svampfärgning

Full rulle under svampfärgning

Vi äter lunch innan vi sätter igång med sjäva färgningen och Linnea bjuder på en fantastisk svamprulle med underbart god blandsvamp i! Mycket gott!

Färga med svampar -svampfärgning vid spisen

Nu står grytorna färdiga på spisen med både svamp, garn och vatten i -vissa svampar ska koka länge medan andra kortare. Man får vakta lite, så temperaturen inte blir för hög och därmed förstör garnet.

Denna söndag testar vi bara -ska man färga svamp på riktigt, är det praktiskt att vara utomhus och då gärna vara flera personer som kan hjälpas åt. Garnet kan med fördel hängas på tork ute, efter färgning hänger därför Linnea våra garnprover på sin torkvinda, där de torkar snabbt.

Svampfärgning, färgsvampar
Svampfärgning

Svampfärgning med lysticka, grovticka, grönköttig spindling och sammetsfotad pluggskivling.

Alla dessa fyra arter är mycket bra färgsvampar, dessutom går grovtickan lätt att bryta sönder, jag har rasp men den behövs inte. Grovticka ger gulbruna färger.

färgsvamp
Svampfärgning med grovticka

Torka färgsvamp och spara till svampfärgning

Hittar jag grovticka eller annan färgsvamp, då torkar jag den och sparar. Jag lägger den knastertorra svampen i en zippåse tills den ska användas.

Svampfärgning
Torkad grovticka, färgsvamp

Grovticka föredrar tall

Grovticka växer gärna med tall, den föredrar barrskog, då helst tallskog, park och planterad lärk(skog). Du hittar den på stubbar, stambaser och även på i marken dolda rötter av levande och död tall och lärk. Den är sällsynt på gran.

Färgsvamp
Grovticka

Grovticka som färgsvamp

Denna grovticka växer vid foten av en tall. Ett fint fynd som jag plockar, skivar och då torkar. Även om jag bara hittar några få färgsvampar i taget, lönar det sig att ta vara på dem -hos Linnea kommer sedan grovtickan till användning.

Svampfärgning
Svampfärgat garn, grovticka

Svampfärgning med grovticka

Nu vet jag hur man färgar med grovticka och här ser ni då söndagens resultat: en vacker mild gul färg. Garnet är ljust naturvitt innan färgning och det går såklart att få fram andra gula toner. Experimentera gärna!

Färgsvamp, färga med svampar
Svampfärgat garn, grovticka

Fnöske

Det går även att göra fnöske av grovticka. Annars är fnöskticka mer brukligt till fnöske, se Svamp i folktron.

Färgsvamp
Svampfärgat garn, grönköttig spindling

Grönköttig spindling -orange färg

Grönköttig spindling ger jättefina orange färger och särskilt kanelspindlingar är bra färgsvampar. Vill man att garnet ska bli jämnt färgat, då ska färgbadet täcka garnet helt. Vårt färgprov täcktes inte helt och det skiftar därför i olika nyanser -men vi båda tycker om det då det känns levande.

Färga med svampar
Svampfärgning med sammetsfotad pluggskivling

Sammetsfotad pluggskivling -blått, grått eller grönt?

Sammetsfotad pluggskivling kan växa i massor. Det är absolut ingen matsvamp, men denna vackra svamp ger riktigt fina färger och är spännande att experimentera med. Jag kommer definitivt plocka mer sammetsfotad pluggskivling nu när jag ser resultatet.

Svampfärgning
Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling

Går den att äta?

Denna vanliga svamp kommer ofta på tal då många undrar om den går att äta -som svampkonsulent får jag ofta den frågan under högsäsong. Tyvärr är pluggskivlingar giftiga och kan ge paxillussyndrom vid upprepad förtäring.

Färga med svamp
Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling,

Färgsvamp -ej matsvamp!

Istället för att äta den, kan man då använda den till att färga garn med. Sammetsfotad pluggskivling kan även ge olika nyanser, här skiftar den i blålila.

Färga med svampar
Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling

Svampkonsulenter har högsäsong under hösten

Under hösten har många svampkonsulenter fullt upp med svamputställningar, föredrag och svampkurser -ibland räcker tiden därför knappt till att plocka svamp åt oss själva. Nu under våren planeras höstens aktiviteter och vi svampkonsulenter samarbetar då gärna. Till hösten sammanstrålar vi i olika projekt -så håll därför utkik! Mer om de olika evenemangen presenteras på hemsidan, i sociala medier och även här på bloggen.

Svampfärgning
Svampfärgat garn, lysticka

Fler färgsvampar vid nästa svampfärgning

Det är verkligen roligt att färga och jag ser fram emot att prova andra färgsvampar! Jag tackar Linnea för en jättetrevlig dag samt god mat, bra bok, fina garnprover och ett härligt sällskap! Vi planerar redan att träffas igen i sommar, nästa gång i en större grupp och tills dess hoppas jag hinna samla på mig många olika färgsvampar!

Vill du ha koll på när olika svampar som funkar till svampfärgning dyker upp?

Följ då denna blogg! Du kan också följa Torsebro Svamp i andra sociala medier!

Vill du lära dig plocka svampar att använda vid svampfärgning?

Gå då en svampkurs!

Datum för höstens svampkurser 2022 är nu klara, se nedan!

På en svampkurs får du lära dig många olika svampar! Jag håller svampkurser i Skåne, Kristianstad och även i Fulltofta i oktober -jag utgår från Torsebro där jag bor.

Svampkurs, höstens svampkurser,
Svampkurs 

Svampkurs för alla

Nyfiken på svamp? Följ då med på utflykt! 

På ett tryggt sätt så får du då lära dig matsvampar tillsammans med svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho från Torsebro Svamp i Skåne, där vi kommer att besöka skogar i närheten av Kristianstad.

Jag vänder mig till alla som vill lära sig mer om svamp och även svampplockning!

Nybörjare? 

Är du nybörjare som kanske aldrig plockat svamp innan? 

På kursen kommer du då att lära dig:  

  • Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta -och också:
  • Vilka svampar du ska låta bli -och även:
  • Hur du hanterar samt tillagar matsvamp -samt inte minst:
  • Var och när du kan finna olika slags svamp

Vill du lära dig mer än bara kantareller?

Kan du redan några arter och vill lära dig fler? Häng då med på svamptur, så guidar jag i svampskogen! 

Ute i naturen

Svampkurserna med all teori och praktik förläggs ute i naturen -ta därför på kläder efter väder.

Ca tre timmar per kurstillfälle

Varje kurstillfälle varar ca 3 timmar, med minst 8 och max 15 deltagare per kurstillfälle -boka därför i god tid.

Ta själv med

Ta med kläder efter väder, svampkorg, svampkniv, svampbok och fika, så ses vi i en skog i närheten av Kristianstad i Skåne. Jag har även kurser i Fulltofta i oktober! 

Pris

Pris: 500 kr per person & kurstillfälle, när du bokat betalar du med Swish.

Självklart kan man boka flera kurstillfällen eftersom jag varierar skogarna! 

Välkommen att plocka svamp i Skåne -här finns många arter till svampfärgning!

Testa också event, present och svamptur!

Vill du hellre boka en privat guidad svamptur och plocka svamp med mig som svampguide, går det också bra! Ta då kontakt, så löser vi det!

Riktigt stora kantareller i Skåne

Kantareller, höstens svampkurser, svampkurs
Stora kantareller

Så här stora kantareller kan man hitta när man hänger med på svampexkursion eller går svampkurs i Kristianstad i Skåne!

Lämna en kommentar

20 tankar om “Svampfärgning”