Svamptema på Fulltofta Naturcentrum

Svamptema Fulltofta Naturcentrum, 15/9-31/12.

Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.

Denna utställning har Torsebro Svamp förberett länge! Den gamla utställningen på Fulltofta ska rivas och nytt ska in. Fulltofta vill ha svamp för hela slanten: fotoutställning, svampmeny i cafeterian, svampmemory, artbingo, tickor, färgsvamp, svamppapper, torkad svamp, specialutställning om svamp i folktron samt självklart en traditionell svamputställning med artbedömning. Texter ska skrivas, skyltar och foton gå i tryck och svampar ska plockas -både till mat och utställning. 

Foto av ett foto. Foton: Claes Ingvert och Torsebro Svamp.
Fotoutställning med Claes Ingverts foton. Foto: Torsebro Svamp.
Vackra svampfoton tagna av Claes Ingvert. Foton Claes Ingvert och Torsebro Svamp.
Foto av foton. Foton: Claes Ingvert och Torsebro Svamp.

Claes Ingvert och Helena Lindgren medverkar på fotoutställningen, Helena även 3-4 okt vid svamputställning, Lillemor Lomyr bidrar med svamppapper och Annette Andersson med svampfärgat garn.

Tickor, svamppapper och svartfärgat garn. Foto: Torsebro Svamp.

Dicte Helmerssons lackticka får en fin plats bland andra tickor i ett stallfönster, köket väljer rätter ur Svampkonsulenternas specialnummer av Sporaden (späckat med 80 svamprecept!) och jag förser dem med svamp -på menyn står bl a Pelles svampsoppa och Svamptosca. I cafeterian hänger en poster om näringsvärde i matsvamp samt vid själva svamputställningen.

Svamp i folktron, illustration Annapenna. Foto: Torsebro Svamp.

Jag skriver om svamp i folktron efter att ha hört Lena Gustavsson berätta om bjäran och trollsmör. Annapenna illustrerar skyltar efter mina texter och foton, några foton saknas och jag får låna av Björn Bråvander och Helena Lindgren.

Svamp i folktron. Foton: Torsebro Svamp och Björn Bråvander. Illustration: Annapenna.

Åsa Johansson, verksamhetsansvarig på Fulltofta inreder ett Mush-room för barnen: ett lekrum med bl a en liten svampbokhörna och en personal går runt utklädd till svamp. I receptionen finns Claes Ingverts bok och recepthäften till försäljning.

Svampbok och recepthäfte till försäljning i receptionen. Utställning med torkad svamp.
Foto: Torsebro Svamp.

Det finns även en maskin, ”Gissa lövet”, där man ska trycka på rätt knapp för att para ihop olika löv med träd, bredvid maskinen hänger en plansch med svampar och träd som trivs ihop samt en text om mykorrhiza som utgår från Anders Dahlbergs material.

Gissa lövet. Maskinen tillhör Stiftelsen Skånska Landskap.
Foto: Torsebro Svamp.
Svamp + träd = sant! Löööv! Foto: Torsebro Svamp.

Vid entrén ställer jag en jättesvampkorg.

Svampkonsulenterna Anne-Karin Mikonaho och Helena Lindgren. Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.
Svampmemory på Fulltofta. Foto: Torsebro Svamp.

Första dagen med artbedömning står jag och Helena Lindgren utomhus. Det blåser otroligt -vi får använda häftmassa för att fästa faten med svampar, eftersom jag glömt snöre. Trots häftmassan flyger både fat, svampar samt förpackningar med torkad svamp iväg. Flest flygturer får den stolta fjällskivlingen, troligen pga sitt parasoll. Otroligt nog överlever den till dagens slut och nästa dag plockar vi nya svampar på morgonen. 

Blåsigt värre på Fulltofta, vilket syns på frisyrerna! Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.

Många besökare återvänder, de går helt en enkelt en runda till med sina svampkorgar, fyller på och får artbestämning på nytt. Återigen är det bra att vara två för att slippa trängsel!

Blåsten hindrade inte besökarna! Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.

För att slippa köra, övernattar vi i en stuga ca en mil från Fulltofta. Sövröds Hage ligger alldeles intill ett område med naturvårdsavtal där vi kan plocka svamp till utställningen. Under helgen säljer vi torkad svamp samt recepthäften och Helena delar ut visitkort till sina svampkurser. En besökare som läser svampkunskap vid Högskolan i Kristianstad vill testa sina kunskaper och studerar svamparna noga innan hon ger förslag på vad det kan vara. Hon träffar rätt flertalet gånger.

Svamputställning inomhus på söndagen. Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.

Flera besökare pratar engelska och våra språkkunskaper sätts på prov. Förutom svamparna har vi ett utställningsbord med enbart svampböcker. Åsa Johansson räknar besökare och tar foton.

Svamputställning på Fulltofta Naturcentrum. Foto: Stiftelsen Skånska Landskap.

Efter avslutat svamptema på Fulltofta, så hyr Stiftelsen Skånska Landskap ut utställningen om svamp i folktron. Kontakta Åsa Johansson vid intresse.

Svamp i folktron. Foto: Torsebro Svamp.
Svamp i folktron. Foto: Torsebro Svamp.

Torsebro Svamp tackar alla kollegor för fina bidrag till denna utställning och ett särskilt varmt tack till Åsa Johansson och Stiftelsen Skånska Landskap för detta fantastiska uppdrag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.