Svampfärgning med färgsvampar

Svampfärgning med Linnea Hoff

Visste du att man kan färga med svamp?

Svampkonsulenten Linnea Hoff i Arkelstorp vet hur man gör!

Färga med svamp -vad behövs?

Tid, tålamod, yllegarn, torkad färgsvamp, vatten, grytor, termometer, ammoniak, rasp, bok om svampfärgning, spis och fläkt -bra ventilation är viktigt så att man inte andas in ångorna.

Ull och färgsvampar

Använd helst ull, för då fäster färgen bra. Linnea färgar mycket med svamp och har ett digert förråd med både torkad färgsvamp och garner. Jag blir inbjuden att prova på -ett tillfälle jag inte får missa!

Svampkonsulenten Linnea Hoff med svampfärgat garn

Färgsvamp och svampfärgning

Här kommer en kort resumé från vår svampfärgning i april -en söndag lika fullspäckad med svamp som den goda svamprullen Linnea lagar till och bjuder på! Rullen fylls med blandsvamp och grytorna med färgsvamp -nu kör vi!

Först ut är en ticka, som ger fantastiska färger –lystickan.

Svampfärgat garn, lysticka

Är det lysticka?

I mars hittar jag några tickor som jag inte sett tidigare. De är torra och lossnar lätt från trädet de sitter på. Jag tar hem dem och glömmer bort dem, då annat kommer emellan. När jag nu letar efter torkad färgsvamp att ta med till Linnea, så ser jag tickorna ligga kvar i korgen. De får följa med -kanske vet Linnea vad det är för tickor? Jag har tur -Linnea tror nämligen det är lysticka och undersöker saken genom att droppa på lite ammoniak -men se upp! Ammoniak är starkt frätande, så använd handskar!

Tickan blir lila

Tickan blir genast lila där ammoniaken hamnar -nu vet vi med säkerhet att det är lysticka och kan använda den. Nästa steg är att riva lystickan, gärna med en rasp. Linnea raspar snabbt ner pulvret i en gryta med lite vatten. Sedan ska vattnet med pulvret koka upp, tillsammans med lite ammoniak. Det räcker att koka en kort stund för att lösgöra färgämnet från svampen. Man låter vattnet svalna lite, sedan lägger man i yllegarnet som ska färgas. Nu får vattnet inte koka -annars förstörs garnet och mister sin mjukhet samt blir sprött.

Lila nyanser med lysticka

Vi får fram intensivt lila toner samt en ljuslila nyans beroende på färgbadets längd samt garnernas ursprungsfärg som varierar mellan ljust naturvit eller ljust grå.

Svampfärgat garn, lysticka, Linnea Hoff

Litteratur om färgsvampar och svampfärgning

Linnea har flera böcker om färgsvampar. ”Färgsvampar & svampfärgning” av Hjördis Lundmark och Hans Marklund är svår att få tag på. Av Linnea får jag ett ex av ”Färga med svampar” av Carla & Erik Sundström -mycket intressant läsning i den! Tack Linnea! Vill du veta mer om Hjördis och svampfärgning, kan du kolla in den här artikeln. Hans Marklund har tillsammans med Pelle Holmberg även skrivit Nya svampboken -en svampbok jag kan rekommendera!

Böcker om svampfärgning

Full rulle

Vi äter lunch innan vi sätter igång med sjäva färgningen. Linnea bjuder på en fantastisk svamprulle med underbart god blandsvamp i! Mycket gott!

Färga med svampar

Nu står grytorna på spisen med både svamp, garn och vatten i. Vissa svampar ska koka länge, andra kortare. Man får vakta lite, så temperaturen inte blir för hög och förstör garnet.

Denna söndag testar vi bara -ska man färga svamp på riktigt, är det praktiskt att vara utomhus och gärna vara flera personer som kan hjälpas åt. Garnet kan med fördel hängas på tork ute. Efter färgning hänger Linnea våra garnprover på sin torkvinda och de blir snabbt torra.

Svampfärgning

Färga med lysticka, grovticka, grönköttig kanelspindling och sammetsfotad pluggskivling.

Alla fyra är mycket bra färgsvampar. Grovtickan går lätt att bryta sönder, jag har rasp men det behövs inte. Grovticka ger gulbruna färger.

Svampfärgning med grovticka

Torka färgsvamp och spara

Hittar jag grovticka eller annan färgsvamp, torkar jag den och sparar. Jag lägger den knastertorra svampen i en zippåse tills den ska användas.

Torkad grovticka, färgsvamp

Grovticka föredrar tall

Grovticka växer gärna med tall. Den föredrar barrskog, helst tallskog, park och planterad lärk(skog). Du hittar den på stubbar, stambaser och på i marken dolda rötter av levande och död tall och lärk. Den är sällsynt på gran.

Grovticka

Grovticka som färgsvamp

Denna grovticka växer vid foten av en tall. Jag plockar, skivar och torkar den. Även om jag bara hittar några få färgsvampar i taget, lönar det sig att ta vara på dem. Hos Linnea kommer grovtickan till användning.

Svampfärgat garn, grovticka

Färga med grovticka

Nu vet jag hur man färgar med grovticka och här ser ni söndagens resultat: en vacker mild gul färg. Garnet är ljust naturvitt innan färgning och det går såklart att få fram andra gula toner. Experimentera gärna!

Svampfärgat garn, grovticka

Fnöske

Det går även att göra fnöske av grovticka. Annars är fnöskticka mer brukligt till fnöske, se Svamp i folktron.

Svampfärgat garn, grönköttig kanelspindling

Grönköttig spindling -orange färg

Grönköttig spindling ger jättefina orange färger. Kanelspindlingar är bra färgsvampar. Vill man att garnet ska bli jämnt färgat, ska färgbadet täcka garnet helt. Vårt färgprov täcktes inte helt och det skiftar därför i olika nyanser -men vi båda tycker om det då det känns levande.

Svampfärgning med sammetsfotad pluggskivling

Sammetsfotad pluggskivling -blått, grått eller grönt?

Sammetsfotad pluggskivling kan växa i massor. Det är absolut ingen matsvamp, men denna vackra svamp ger riktigt fina färger och är spännande att experimentera med. Jag kommer definitivt plocka mer sammetsfotad pluggskivling nu när jag ser resultatet.

Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling

Går den att äta?

Denna vanliga svamp kommer ofta på tal och många undrar om den går att äta -som svampkonsulent får jag ofta frågan under högsäsong. Tyvärr är pluggskivlingar giftiga och kan ge paxillussyndrom vid upprepad förtäring.

Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling,

Färgsvamp -ej matsvamp!

Istället för att äta den, kan man använda den till att färga garn med. Sammetsfotad pluggskivling kan ge olika nyanser, här skiftar den i blålila.

Svampfärgat garn, sammetsfotad pluggskivling

Svampkonsulenter har högsäsong under hösten

Under hösten har många svampkonsulenter fullt upp med svamputställningar, föredrag och svampkurser -ibland räcker tiden knappt till att plocka svamp åt oss själva. Nu under våren planeras höstens aktiviteter och vi svampkonsulenter samarbetar gärna. Till hösten sammanstrålar vi i olika projekt -så håll utkik! Mer om de olika evenemangen presenteras på hemsidan, i sociala medier och här på bloggen.

Svampfärgat garn, lysticka

Fler färgsvampar nästa gång

Det är verkligen roligt att färga och jag ser fram emot att prova andra färgsvampar! Jag tackar Linnea för en jättetrevlig dag, god mat, bra bok, fina garnprover och ett härligt sällskap! Vi planerar redan att träffas igen i sommar, nästa gång i en större grupp och tills dess hoppas jag hinna samla på mig många olika färgsvampar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.